Ο ΨΥΧΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ | ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

Κάποτε ο Άλαν Λάντσμπουργκ αναρωτήθηκε αν είναι δυνατόν να έχουμε σχέση με ένα φυτό που να έχει κάποιο νόημα. Έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε καταφατικά στο ερώτημά.
Καμπανούλες που έχουν στραφεί προς τον ήλιο.

Στο βιβλίο του Χάνς Χόλτζερ, «Ο ψυχικός κόσμος των φυτών», αναφέρεται η περίπτωση της Πατρίσια Άλλεν Μπότ, η οποία εξηγεί ότι κάθε φορά που νιώθει νευρική, το φυτό της αναστατώνεται: «Δεν μπορώ να πω άσχημες λέξεις, γιατί δεν αρέσουν στο φυτό. Μπορείτε να δείτε τα φύλλα. Κλείνουν με κάποιο τρόπο, κουλουριάζοντας και εάν θυμώσω πραγματικά, το φυτό δονείται ή αντιδρά στα αισθήματά μου, στις σκέψεις μου. Και όταν είμαι θυμωμένη με κάποιον, το φυτό αρχίζει να φοβάται»

Αυτό που διαπίστωσε η Πατρίσια Άλλεν Μπότ, εξηγείται από τον δρ. Πιερράκο στο άρθρο με τίτλο Το Πεδίο Ενέργειας στον Άνθρωπο και τη Φύση. Ο δρ. Πιερράκος εξηγεί ότι τα φυτά χρησιμοποιούν στρώματα ενέργειας που το καθένα έχει διαφορετικό σκοπό. Στη συνέχεια παρατήρησε ότι οι παλμοί των φυτών εξαρτώνται από τον προσανατολισμό του φυτού ή του φύλλου στα κύρια γεωγραφικά σημεία και ότι η αλλαγή της θέσης ενός φυτού διατάρασσε το ρυθμό των παλμών. «Το πεδίο ενέργειας πάλλεται προς τα έξω, στον αέρα που το περιβάλλει, για περίπου από δύο μέχρι τέσσερα δευτερόλεπτα. Ύστερα απ’αυτό γίνεται μια αντίθετη κίνηση και η ενέργεια από τον τριγύρω αέρα ρέει μέσα στο φυτό. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να παίζει σπουδαίο ρόλο στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης», αναφέρει ο δρ. Πιερράκος.
Μαργαρίτα του αγρού.

Είναι η κίνηση των φυτών τόσο εντυπωσιακή όσο και η αύρα τους; 

Είναι γεγονός ότι, αν καθίσουμε μπροστά από ένα φυτό και το παρατηρήσουμε με απόλυτη προσοχή περιμένοντας να δούμε κάποια κίνηση, μάλλον θα απογοητευτούμε. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα φυτά κινούνται με απίστευτα αργούς ρυθμούς. 
Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε το ίδια για την ταχύτητα ανάπτυξης, αναπαραγωγής και την διαδικασία απορρόφησης τροφής ενός φυτού. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ρυθμοί γίνονται πιο γρήγοροι γιατί ο χρόνος μειώνεται. Οι συνθήκες αλλάζουν με την βοήθεια του αέρα ή την παρέμβαση ενός εξωτερικού παράγοντα, πχ. μια γάτα που πέρασε με γρήγορη ταχύτητα δίπλα από μια μαργαρίτα και την κούνησε. Αν είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη φυσική κίνηση των φυτών, θα βλέπαμε μια σεξουαλική κίνηση. Στο βιβλίο του Τζέρρυ Μπέηκερ «Τα φυτά είναι σαν τους ανθρώπους», γίνεται γνωστό ότι τα φυτά κινούν τα σώματα τους προς τον ήλιο, για να βρουν στήριξη. Ορισμένες φορές όμως, δεν βρίσκουν στήριξη μόνο εκεί, αλλά και σε έναν φράκτη, ένα άλλο φυτό ή δέντρο. Χωρίς αμφιβολία μερικά φυτά τυλίγονται γύρω από άλλα και για λόγους έλξης. 
Δύο φυτά που συνδέονται με έλξη-συμπάθεια.
Έχουν γύρει το ένα προς το άλλο για στήριξη και όχι προς τη μεριά του ήλιου.

Όπως οι άνθρωποι και τα ζώα, έτσι και τα φυτά ως ζωντανοί οργανισμοί μπορούν να βιώσουν συναισθήματα όπως φόβο, αγωνία, έλξη, ανακούφιση κα. Και οι τρεις μπορούν να μετέχουν στο ίδιο πεδίο ενέργειας αφού συνδέονται αμοιβαία. Θα ήταν άδικο να αποδίδεται, σε αυτή τη σημαντική ύπαρξη αξία μικρότερη από αυτή που αξίζει.

Ευχαριστούμε την Μαριάννα Ρουμελιώτη για το άρθρο της στο blog μας.

Comments